Hoftesmerter

Hoftesmerter og artrose

Hoften er selve motoren i kroppen og musklene som kommer fra hoften gjør at vi kan gå eller bevege oss og gir sammen med bekkenet støtte til ryggraden. Hoftener laget for komplekse og store bevegelser, og dermed er det mange ting som kan gå feil når man bruker hoften.

Mange har opplevd smerter eller stivhet i hoften når en trener, går tur eller skal sove om natten. Som regel har man smerter i den ene hoften dvs. enten på høyre side eller på venstre side. Sjeldent opplever man smerter på begge sider samtidig. Dette skjer fordi hoften feilbelastes, dvs at man belaster venstre og høyre side ulikt.

Noen kan kjenne seg igjen at de har en “favorittfot” de står og hviler på, mens det ikke føles naturlig å hvile på motsatt fot. Andre kan kjenne seg igjen i at når en sitter, så legger en den ene foten konsekvent over motsatt kne, og at det ikke føles så naturlig å bytte fot fordi den kan føles stivere og gjerne mer smertefull enn på motsatt side.

Begge disse eksemplene vitner om at muskulaturen fra side til side jobber ulikt eller at musklene har ulike muligheter til å gi hoften støtte. Dette fører igjen til skjevbelastning av muskler og skjelett. Det starter gjerne med stivhet og smerter, men for mange fører det til slitasje (artrose) og kan ende med operasjon. Det er fullt mulig å stanse den negative utviklingen også om det er konstatert slitasje. Det krever et skreddersydd og individuelt tilpasset opplegg, med utgangspunkt i de begrensninger og behov som oppdages.

14106-liten