Smerte i knær – kalvbeint eller hjulbeint?

Smerte i knær – kalvbeint eller hjulbeint?

 

Varus  stress(hjulbeint) eller valgus  stress(kalvbeint)  er to av mange årsaker til smerter i knærne. I dette lille innlegget skal vi prøve å forklare hva posisjonen gjør med knærne våre og hva vi kan gjøre selv for å redusere eller fjerne smerte

Kalvbeint eller valgus stress.

Som kalvbeint er kneleddene plassert nærmere hverandre enn hofteleddet. I tillegg står ofte anklene breiere plassert enn kneleddet (se bilde). Posisjonen er mer vanlig blant kvinner enn menn, men vi ser stadig vekk flere menn som også har en slik anatomisk ukorrekt stilling.

Årsaken til at kneleddet er nærmere midtlinjen enn det som er anatomisk og belastningsmessig korrekt, er at hofteleddet har en muskulær ubalanse. Mange vil oppleve at en finner mer støtte ved å holde kneleddene nærmere mot hverandre.

Personer som trenger å stå mye i en jobb eller der det er hensiktsmessig i forhold til idretten, kan utvikle denne posisjonen for å avlaste andre deler av kroppen.

Hjulbeint eller varus stress

Som hjulbeint, er kneleddet plassert bredere enn hofteleddet og/eller ankelleddet. Denne posisjonen ser man oftere hos menn enn hos kvinner.

Igjen snakker vi om en ubalanse i hoften, som gjør at en velger å plassere kneleddet breiere enn hofteleddet og ankelleddet for å finne støtte til hoften.

Mange fotballspillere har en slik feilstilling, men også andre yrker/idretter der en trenger plutselig endring av retning. Med mange og plutselige forandringer av retning, enten framover, bakover eller fra side til side, så kan en hjulbeint posisjon gjøre enkelte muskler mer tilgjengelige for å skape bevegelse. Hvis musklene er klar til bruk allerede i en «normalstilling» (se plansje under), så vil en kunne unngå å bli værende i posisjonen.

Over ser vi ulike kne posisjoner basert på hvor en søker støtte og føler seg stabil.

 

Smerte i kne og slitasje/artrose

Både som kalvbeint og hjulbeint, så avviker feilstillingene fra det naturlige designet vårt. Når leddene får en annen friksjonsflate enn designet vårt, så er det fordi musklene våre er kommet i en ubalanse ift hverandre. Både kalvbeint posisjon og hjulbeint posisjon gir feilbelastning i ankler, knær og hofter.

Sjansene for at smerte og slitasje kan utvikle seg i disse leddene, er langt større enn normalt fordi mekanikken i leddene endres av posisjonen.

Menisken i knærne vil i begge tilfeller bli utsatt for endret og økt trykkbelastning i enten indre eller ytre del, avhengig av om det det er kalvbeint eller hjulbeint posisjon en har. Dette kan og gi smerte og avrivning.

Tiltak:

Vi tilbyr en skreddersydd og unik oppfølging basert på bilder, grundige analyser og tester, der klienten selv har en aktiv rolle. Resultatene blir dokumentert med nye bilder gjennom hele prosessen for å avdekke endring. Vi har mange klienter som er kalvbeint eller hjulbeint, men vi har ulik tilnærming for hver enkelt, Grunnen til dette er at årsaken til smerten(e) kan være forskjellig. Analysene vil avsløre hvordan vi skal tilnærme oss den enkelte problemstilling for å gjenopprette bedre funksjon i muskler/ledd og gjøre deg smertefri.

 

Ta kontakt med Funksjon I Fokus på telefon 92 60 60 85 eller send oss en epost til: post@funksjonifokus.no så vil vi svare på spørsmål angående knærne dine eller andre ting som du lurer på.

 

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*